Tweede radio 8.33 kHz

De VHF-band beschikbaar voor de luchtvaart loopt van 117.975 tot 137 MHz. Met de huidige bandbreedte van 25 kHz zijn er binnen die band dus 760 kanalen beschikbaar. Door toenemende drukte in de luchtvaart, met name in west en centraal Europa, is dit aantal niet meer toereikend voor een interferentieloze dekking. En de trend is van dien aard, dat de drukte alleen nog maar zal toenemen. Oplossing biedt de 8,33 kHz radio, die drie keer zoveel radioverkeer mogelijk maakt als de 25 kHz radio.

Garmin GNC255A

De VSX wordt daarom binnenkort uitgerust met een tweede 8,33 kHz radio, die de huidige com/nav 2 zal vervangen. Het is (nog) niet verplicht om een tweede 8,33 kHz radio aan boord te hebben, maar met name voor de IFR vliegers is het wel van belang:

  1. voor het geval com 1 uitvalt en
  2. voor het uitluisteren van ATIS op com 2 zonder com 1 te verlaten.

Ook voor VFR vliegers is het wel prettig om op de toekomst voorbereid te zijn (en ook VFR vliegers luisteren wel eens ATIS uit natuurlijk). En als we NU meegaan met dit project van S&T (die al haar kisten gaat voorzien van een tweede 8,33 kHz radio) scheelt dat weer iets in de kosten. SPP betaalt hiervoor via een verhoging van het (droge) tarief dat aan S&T wordt betaald.
Gegeven de marges die we hebben wordt dit niet doorberekend in het (natte) tarief voor de vliegers. Dat blijft voorlopig € 145,- per (blok)uur. In dit verband is het nog wel aardig om te melden dat S&T heeft besloten om geen gebruik te maken van haar recht om het droge tarief per 1 januari 2017 te indexeren met de CPI.

Gekozen is voor de Garmin GNC255A (com/nav).

Waarschijnlijk komt er een kabel bij voor verbinding met de huidige GS430 (com1/nav1) zodat de
GNC255A weet waar je bent en suggesties doet voor de te gebruiken frequentie.

2 gedachten over “Tweede radio 8.33 kHz

  • 19/03/2017 om 10:06
    Permalink

    hebben jullie al een idee wat een tweede radio erbij totaal gaat kosten . en komt er subsidie vanuit Brussel?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *