Het concept

Historie

In 2009 is de Stichting Piper Pilots opgericht met als doel een eigen vliegtuig te exploiteren ten behoeve van de aangesloten participanten. Hiertoe is in eerste instantie de D-EOMP aangeschaft, een Piper Archer II. In 2013 bleek deze kist aan vervanging toe en werd de PH-VSX, een mooie Piper Archer III, overgenomen van Vliegclub Seppe.

Na bijna 7 jaar ervaring met het exploiteren van een eigen kist hebben we moeten concluderen dat zich gedurende een lange reeks van jaren meer tegenvallers hebben voorgedaan dan meevallers. Dat heeft geleid tot hogere kosten dan voorzien en tot een lagere beschikbaarheid van het vliegtuig dan voorzien. En dat was nu net niet de bedoeling van onze stichting!

Nieuwe start
Daarom is in 2016 gekozen voor een andere constructie, waarbij we onze ambities kunnen blijven waarmaken. De PH-VSX is overgedragen aan verhuur- en onderhoudsbedrijf Singles and Twins waarbij wij, Stichting Piper Pilots, exclusieve huurder zijn van de PH-VSX. Dit garandeert dat de kist te allen tijde in topconditie verkeert en dat wij als huurder geen extra kosten meer zullen hebben aan onvoorzien onderhoud, wat in het verleden vaak een grote kostenpost bleek te zijn.

Hoe?
Hoe werkt dit in de praktijk? Heel eenvoudig! De Stichting Piper Pilots bestaat uit 20 certificaathouders. Elk certificaat geeft recht op het exclusief huren van de PH-VSX, tegen een scherpe prijs. Dit betekent dus dat er maximaal 20 personen gebruik maken van de kist, wat ervoor zorgt dat de kist uiterst goed beschikbaar is. Verder zijn er vrijwel geen beperkingen aan de tijd dat je de kist meeneemt: we rekenen geen minimum aantal vlieguren per reservering. Daarnaast kun je de kist ook een aantal dagen achter elkaar meenemen, ook zonder minimum aantal vlieguren. Flexibiliteit en vliegplezier staan bij ons voorop!

Wat verwachten wij van een certificaathouder?
Alle certificaathouders hebben op zijn minst een LAPL-brevet, geldig medical, RT en LPE aantekening. We eisen geen minimum aantal vlieguren, maar eisen wel dat je een checkvlucht aflegt met een door ons aangewezen instructeur.

Certificaathouders hebben een extra verantwoordelijkheid voor de kist, anders dan bij een vliegschool of vliegclub. Je haalt zelf het vliegtuig uit de hangaar, maakt deze zelf schoon en zet ook zelf het vliegtuig weer binnen. Daarnaast vul je zelf tijdig de olie bij en laat je de bandenspanning op peil brengen indien daar aanleiding voor is. Er is ook lang niet altijd een instructeur in de buurt die jouw laatste vragen nog even beantwoordt. Allemaal zaken om je goed van bewust te zijn. Als certificaathouder van Stichting Piper Pilots heb je een grote verantwoordelijk en zelfstandigheid. Uiteindelijk zul je ervaren dat deze manier van vliegen aanzienlijk goedkoper is dan wanneer je een vergelijkbare kist huurt en dat je door de gevraagde zelfstandigheid ook een betere vlieger wordt.

We organiseren eenmaal per jaar een bijeenkomst, waarbij we onder het genot van een drankje en een hapje ervaringen uitwisselen (en soms ook sterke verhalen…..). Ook geeft onze clubcaptain, een ervaren piloot en instructeur, op die dag een presentatie over vliegtechnische zaken. Veel van de certificaathouders vliegen ook met elkaar en sommigen maken jaarlijks langere tochten door Europa. Naast het plezier in het vliegen proberen we er op die manier ook voor te zorgen dat we iets van elkaar kunnen leren. Het plezier in het vliegen zal op deze wijze alleen maar toenemen, zo is onze overtuiging.

Kosten
Het certificaat zelf kost niets, maar is alleen verkrijgbaar wanneer een huidige certificaathouder zijn certificaat ter beschikking stelt. Je koopt je alleen in voor jouw aandeel in de algemene reserve (medio 2016: ongeveer €200,-).

De all-in uurprijs voor de mooie Piper Archer III bedraagt (medio 2016) €145,- per blokuur.

De enige extra kosten die de certificaathouders dragen zijn de kosten voor de stalling, verzekering en administratiekosten (vanaf 2017: €46,- per maand per certificaat).

Interesse?
Heb je interesse in een certificaat, of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op via bestuur@piperpilots.nl of bel met Ton Broekhuis: 0615866933.

Eén gedachte over “Het concept

Reacties zijn gesloten.